maanantai 16. maaliskuuta 2020

Ensimmäinen etätyöpäivä monille suomalaisille!

Tämä viikko on ensimmäinen jolloin etätyöstä tulee sadoilletuhansille suomalaiselle pääasiallinen työntekemismuoto. Kymmenilletuhansille myös ensimmäinen etätyöviikko koskaan. Yksi juttu heti alkuun:

Ota iisisti. 

Ajattele kodin etätyöpistettä kuin uutena konttorina. Pitää opetella uusia rutiineja - jotka ovat kotioloissa erittäin hyödyllisiä! Uusiin tapoihin tehdä työtä pitää totuttautua rauhassa. Itse olen havainnut hyväksi "lähteä töihin" myös kodin etätyöpisteelle. Suihku ja aamiainen kuten normaalinakin konttoriaamuna. Työvaatteet päälle, lätkä kaulaan. On hyvä jos voit järjestää etätyöpisteesi rauhalliseen paikkaan asunnossa.
Noudata mahdollisuuksien mukaan samaa päivärutiinia kuin konttorilla - kahvi- ja lounastaukoineen. Liiku vähintään yhtä paljon kuin normaalina työpäivänä (se päivittäissuositushan on 10000 askelta). Ergonomia on tärkeä juttu. Itselläni käytössä on vanha työtuolini edelliseltä toimistolta. Se on vielä ihan OK kunnossa. Mutta työpöydässä ei ole korkeussäätöjä. Olen huomannut niska-hartiaseudun jumien kolkuttelevan ihan eri tavoilla kuin vakiotyöpaikallani. Tästä heti kysymys: onko joku personal trainer jo tehnyt kotitoimiston jumppaohjelman?

Näin pesunkestävänä tietoliikenne- ja tietoturvanörttinä seurasin aamulla tarkasti, kuinka yritysten ja organisaatioiden etätyöaamu lähti käyntiin. Ilmeisesti viikko lähti käyntiin ihan kohtuullisesti. Taatusti monessa organisaatiossa jouduttiin tekemään erinäistä hienosäätöä palvelujen toimimiseksi kunnolla. Eräänä isoimmista ICT-toimijoista Valtori tiedotti heidän käytännöistään tietoliikenteen rajoittamiseksi työpaikan VPN-yhteyksillä. Tässä tarkkana: jokaisella organisaatiolla on omat ICT-käytännöt ja tavat toteuttaa etäyhteydet ja vaikka Valtorin ohjeissa mainitut toimintamallit ovat ihan päteviä, ne eivät välttämättä sovi kaikkien organisaatioiden kaikille käyttäjille. Ota selvää oman organisaatiosi ohjeista ja suosituksista.

Mutta tässä ehkä se perussääntö joka sopii kaikille:

  • Työtehtävät tehdään työnantajan tarjoamilla ICT-välineillä
  • Kaikki muu verkkokäyttö (etenkin netin striimipalvelut kuten YLE Areena tai MTV3 Live ja somepalvelut) tehdään omilla kännyköillä, padeilla tai läppäreillä
Tällä tavoin työnantajasi VPN-kapasiteetti kestää parhaiten. Valtorin ohjeissa on paljon hyviä pointteja - virtuaalipalaverissa vain puhujan videoyhteys riittää päälläolevaksi - tai sitten mennään pelkällä äänellä ja kalvoilla. Itse olisin kaikista eniten varovaisena tuossa ohjeessa mainittuun "näitä palveluja voit käyttää ilman VPN-yhteyttä" -osioon. Tarkista oman organisaatiosi suositukset asiassa. 

Olen saanut paljon positiivista palautetta tästä blogista. Ideoita on todella paljon ja tarkoituksena on kirjoittaa paljon muustakin etätyön riemuista ja haasteista kuin tietotekniikasta. Mutta nyt pitää sanoa suoraan että itsekin pitää kiinnttää huomiota kaikista tärkeimpään juttuun - omaan jaksamiseen. Sitä helposti innostuu ja tekee vielä pari viestiä ja katsoo tuon nettisivun..mutta vuorokaudessa on vain tietty aika työaikaa. Muistakaa levätä ja jos et ole eristyksessä - ulos työpäivän päätteeksi aistimaan kevättä!

PS: ENISA:n pääjohtajan vinkit turvalliseen etätyöhön tässä:

https://www.enisa.europa.eu/news/executive-news/top-tips-for-cybersecurity-when-working-remotely




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti